Nieuwsbrief NVO

We mogen helaas ook niet behandelen bij medische noodzaak

Publicatiedatum: 10-02-2021

Nota bene de Rijksvoorlichtingsdienst is verantwoordelijk voor de verwarring door te antwoordden dat “als u kunt aantonen dat de behandeling een medische noodzaak heeft, mag u deze inderdaad uitvoeren”. We hebben het geverifieerd en het is onwaar.

Collega’s uit het alternatieve zorgveld die net als wij vallen onder het verbod op contactberoepen zoeken geheel begrijpelijk naar mogelijkheden om toch weer aan het werk te kunnen. Helemaal begrijpelijk wanneer de noodzaak groot is. Om dan ‘nee’ te verkopen druist tegen alles in. Om hier een oplossing voor te vinden hebben die collega’s de Rijksvoorlichtingsdienst gevraagd om toestemming om als beoefenaar van een niet medisch contactberoep wel een medisch noodzakelijke behandeling te mogen uitvoeren.

De publieksvoorlichter Informatie Rijksoverheid heeft hierop geantwoord dat wanneer “u kunt aantonen dat de behandeling een medische noodzaak heeft, mag u deze inderdaad uitvoeren”. Op verwijzing van een (huis)arts, bedrijfsarts of medisch specialist zou dan gewerkt mogen worden. Dit staat haaks op wat wij zowel van de verantwoordelijke mensen bij VWS èn van minister van Ark hebben gehoord en dus hebben we het voor u geverifieerd. Het antwoord dat een paar dagen op zich liet wachten luidde zoals verwacht:

Het … antwoord zoals gegeven door publieksvoorlichting is inderdaad niet correct. Vervelend dat hierdoor verwarring is ontstaan. Ik heb direct in navolging van uw e-mail contact opgenomen met Rijksvoorlichting en hen gevraagd om in de toekomst wel de juiste informatie te verstrekken en daarnaast om de foutieve correspondentie te corrigeren.

Er is geen enkele ondubbelzinnigheid bij VWS: onze praktijken moeten in alle gevallen gesloten blijven.

Het NVO-bestuur